Πηγή: Ψιλή Άμμος Σαλαμίνας
Στην επικείμενη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Σεπτεμβρίου 2012 υπάρχει το 20ο θέμα Ημερ. Διάταξης που αφορά την Έγκριση της προμήθειας οργάνων παιδικών χαρών !!
Στην Εγκύκλιο Αρ. 27 (29-5-2009, αριθ. Πρωτ. 33366), η διεύθυνσης οργάνωσης και λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα την Εφαρμογή νέας Υπουργικής Απόφασης (28492/2009, ΦΕΚ Β΄931) για τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και Κοινοτήτων, προβλέπει μεταβατικό στάδιο έως 31-12-2012 μέσα στο οποίο, όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε όλες οι παιδικές χαρές που λειτουργούν στην περιφέρειά τους, να πληρούν τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου.
Υποθέτω ότι ήδη η Επιτροπή αυτή και οι μηχανικοί του δήμου ή της περιφέρειας θα έχουν περατώσει το έργο τους και την διαδικασία ελέγχου σε όλες τις παιδικές χαρές της Σαλαμίνας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τηρούνται οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος οι οποίες θεσπίζουν κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά και όρους για την λειτουργία των δημόσιων παιδικών χαρών, Άλλως δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους τίθεται ως θέμα συζήτησης στο επικείμενο Δημοτικό Συμβούλιο η Έγκριση της προμήθειας οργάνων παιδικών χαρών !!
Όποιος διαβάζει τους βασικούς όρους του Προεδρικού Διατάγματος, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι όλες οι παιδικές χαρές που λειτουργούν είναι παράνομες.
Ειδικότερα στην περιφέρεια καμία δεν είναι περιφραγμένη, σε κάποιες τα όργανα τελειώνουν... στο χείλος του πεζοδρομίου και μάλιστα σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, σε καμία δεν υπάρχει διαχωρισμός δραστηριοτήτων κλπ.
Αποτέλεσμα … ακόμη και στις μεγαλύτερες, που υποτίθεται ότι είναι σύγχρονες παιδικές χαρές, πολλά μικρά παιδιά να τραυματίζονται από τα μεγαλύτερα τα οποία «διεκδικούν» τις τσουλήθρες και τις κούνιες, να τρέχουν και να μην υπολογίζουν τα βρέφη!
Ακόμη σκυλιά «ουρούν» μέσα στα σκάμματα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μολύνσεων για βρέφη (τα οποία βάζουν τα χέρια τους στο στόμα) να είναι πολύ μεγάλος, ενώ καμία παιδική χαρά δεν έχει σκίαση, ωράριο λειτουργίας και σπάνια βρίσκει κάποιος πόσιμο νερό.
Πολλά παιδιά μεταφέρονται τραυματισμένα στο Νοσοκομείο (ακόμη και με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις) μετά από παιγνίδι στις ακατάλληλες και χωρίς ασφάλεια παιδικές χαρές.
Οι νέοι κανόνες στη λειτουργία των παιδικών χαρών θεσπίστηκαν και μάλιστα έγιναν «νόμος» με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, μετά από εκκλήσεις των γιατρών των Νοσοκομείων όλης της χώρας.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να έχει βελτιωθεί, αλλά πιθανολογώ ότι μάλλον θα βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης, και το ερώτημα που μπαίνει είναι ...
«Θα μπει λουκέτο τελικά σε όλες τις δημόσιες παιδικές χαρές της Σαλαμίνας από την 1η Ιανουαρίου 2013;»
Η απάντηση είναι «ναι»
εκτός και αν.....
« Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών που έχει συγκροτηθεί (έχει ???) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της υπουργικής απόφασης για την πιστοποίηση της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας των παιδικών χαρών, πάρουν το ρίσκο και τις αφήσουν ανοιχτές, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά πως σε ενδεχόμενο ατυχήματος σε κάποιο παιδί θα βρεθούν... στο εδώλιο»!
Εκτιμάται πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τίποτα δεν θα έχει γίνει, οπότε τα μέλη της Επιτροπής θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν κόκκινες κορδέλες περιμετρικά των χώρων και να απαγορεύσουν την είσοδο..... Εκτός και αν... παρανομήσουν οι ίδιοι!
Τα σημαντικότερα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών είναι τα εξής:
1. Η παιδική χαρά πρέπει να είναι περιφραγμένη.
2. Θα πρέπει να λειτουργεί σε οικόπεδο του δημοσίου (σε κάποιες περιοχές δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου).
3. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν δρόμοι κοντά στις παιδικές χαρές (να υπάρχει κάποια απόσταση).
4. Επιβάλλεται ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων, ανάλογα με την ηλικία. Δεν είναι δυνατόν να παίζουν παιδιά ηλικίας 10 - 12 ετών μαζί με βρέφη.
5. Απαγορεύεται η πρόσβαση ζώων στις παιδικές χαρές και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν σκάμματα.
6. Απαγορεύεται η είσοδος ποδηλάτων.
7. Η παιδική χαρά δεν θα πρέπει να έχει κλίση.
8. Επιβάλλεται ωράριο λειτουργίας.
9. Θα πρέπει να υπάρχουν πληροφοριακές ταμπέλες και η χωρητικότητα της παιδικής χαράς να είναι καθορισμένη.
10. Στον χώρο θα πρέπει να υπάρχει ύδρευση.
11. Απαραίτητη είναι η σκίαση της παιδικής χαράς, αν λειτουργεί και τις πρωινές ή και απογευματινές (πριν τις 8 μ.μ.) ώρες την καλοκαιρινή περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου