2/10/12

Αποζημίωση για την περιβαλλοντική καταστροφή από το «Ρένα», θα μπορούσε αντιστοίχως να ‘χει εφαρμογή και στην δική μας περίπτωση στην οικολογική καταστροφή στο Μπατσί;


Οι Έλληνες ιδιοκτήτες του φορτηγού πλοίου Ρένα, το οποίο προκάλεσε τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία, όταν πριν από ένα χρόνο προσάραξε σε ύφαλο και κατόπιν κόπηκε στα δύο, συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημίωση 27,6 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας, (23 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην τοπική κυβέρνηση, ανακοινώθηκε την Τρίτη.
 

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Daina, θα πληρώσει επιπλέον 10,4 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας , εάν η κυβέρνηση, συμφωνήσει ότι μπορεί να αφήσει μέρος του ναυαγίου στη θάλασσα και να μην γίνει επιχείρηση ανέλκυσης του. Η αποζημίωση υπολείπεται πάντως των 47 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας, που ήταν η εκτίμηση της τοπικής κυβέρνησης για το κόστος καθαρισμού της θάλασσας.
Εντούτοις ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Τζέρι Μπρόνλι, δήλωσε ότι ήταν «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας».
Το υπό σημαία Λιβερίας πλοίο Ρένα είχε προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική καθώς μετά το ναυτικό ατύχημα χύθηκαν στη θάλασσα τουλάχιστον 360 τόνοι πετρελαίου.
Η μόλυνση στα τοπικά νησιά αλλά στις ηπειρωτικές παραλίες, σκότωσε περισσότερα από 2.400 θαλασσοπούλια. Το Ρένα μετέφερε 1.368 εμπορευματοκιβώτια. Περίπου 360 εμπορευματοκιβώτια παραμένουν στο ναυάγιο και η επιχείρηση συλλογής τους συνεχίζεται.